Szybko i smacznie? Da się! Już dawno temu przekonałam się do ekspresowych dań. Mogą być przepyszne i wcale nie brakuje im smaku. Takimi daniami dla mnie są najczęściej makarony. To jest moja absolutna miłość, a uczucie do nich potęguje również łatwość ich przygotowania.
Za każdym razem, kiedy uda mi się wyczarować jakiś nowy smak, to jestem zdumiona jakie to jest dziecinnie proste i zaskakująco szybkie. Wystarczy ugotować makaron, wrzucić na patelnię co tam się ma pod ręką i gotowe. Zazwyczaj wychodzą z tego same pyszności. Nie inaczej było w tym przypadku. Nie mieliśmy pomysłu na kolację, w lodówce też pustki. Przetrzepałam zamrażarkę – znalazłam cudowną fasolkę szparagową, poszperałam w lodówce – wyciągnęłam końcówkę szpinaku, w szafkach zawsze mam przyprawy i różne ziarna. Pokombinowałam, wymieszałam, polałam, zaczarowałam i już. Gotowe. Ten obiad nie był przemyślany, nie był zaplanowany i nie miał wylądować na blogu. Jednak kiedy spróbowałam tego makaronu, to w te pędy pobiegłam po aparat, zaangażowałam męża i powstały szybkie zdjęcia, za które muszę Was z góry przeprosić – nie ma ich wiele i są wątpliwej jakości. Ale musiałam Wam przemycić ten przepis. No musiałam i już! W takim razie już kończę pisanie i zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu. No cud, miód i orzeszki!
[dropshadowbox align=”center” effect=”lifted-both” width=”270px” height=”” background_color=”#ffffff” border_width=”1″ border_color=”#be9656″ ]Makaron z fasolką szparagową i szpinakiem[/dropshadowbox]
Składniki:
- 250 g makaronu
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- pół łyżeczki imbiru
- pół papryczki chili
- 1 łyżka octu balsamicznego
- pół łyżeczki tabasco
- 300 g fasolki szparagowej (może być mrożona)
- 100 g liści szpinaku
- pół szklanki parmezanu
- mały pęczek świeżego oregano
- mały pęczek świeżego tymianku
- ¼ szklanki oliwy z oliwek + 2 łyżki dodatkowo
- 2 łyżki prażonych pestek słonecznika
- sok z połowy cytryny
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Makaron ugotować al dente w dużej ilości osolonej wody. Po 2-3 minutach gotowania się makaronu można dodać do niego pozbawioną końcówek i przekrojoną na pół fasolkę. Tym samym makaron i fasolka ugotują się jednocześnie. (Fasolka potrzebuje około 7-9 minut, mrożona może gotować się krócej).
Na rozgrzaną patelnię wlać 2 łyżki oliwy i wsypać pokrojony na plasterki czosnek. Podsmażać go około minuty, następnie dodać suszoną bazylię, imbir, posiekaną papryczkę chili, ocet balsamiczny i tabasco. Wszystko ze sobą wymieszać, po czym dodać umyte liście szpinaku i dusić wszystko pod przykryciem około 2-3 minuty. Po tym czasie przesypać na patelnię odcedzony makaron wraz z fasolką, polać wszystko oliwą z oliwek, sokiem z cytryny, posypać parmezanem i pestkami słonecznika oraz doprawić do smaku solą i pieprzem. Wszystko delikatnie wymieszać do połączenia się składników.
Smacznego!
∗∗∗
Jeżeli ten wpis Ci się spodobał, bądź aktywnym czytelnikiem i wyślij go w świat za pomocą przycisków, które widnieją poniżej. Z góry dziękuję!
littlehappyme
19 czerwca 2016 @ 18:17
Ale tu pysznie! ;)
Gosia
26 maja 2016 @ 08:55
Proste dania bardzo często zaskakują :) Przepis bardzo fajny, szybko i smacznie, idealnie na obiad w ciągu tygodnia