Owsianki są super, zdrowe kanapki też. Awokado, pomidory, placuszki i naleśniki razowe. Omlety, zapiekane jajka. Wszystko super. Naprawdę uwielbiam jeść te wszystkie śniadania. Czasem jednak mam ochotę na coś kompletnie innego. Na coś, czego nie można nazwać zdrowym jedzeniem, ale już comfort food jak najbardziej. Czasem mam ochotę na masło, cukier i biały chleb w jednym. I jak mnie najdzie ta ochota, to jej ulegam. Nie widzę powodów, dlaczego miałabym tego nie robić. Bo cieszyć się życiem, to żyć w zgodzie ze sobą.
Jeżeli więc wstaję rano i wszystko o czym marzę, to tosty francuskie z niewiarygodnie pyszny sosem, to przygotowuję je bez mrugnięcia okiem. Może i są mało francuskie, bo nie użyłam chałki, tylko zwykłego, białego chleba. But who cares!?
Wymyśliłam sobie, że przygotuję karmelizowany rabarbar i truskawki. Wtedy jeszcze nie wiedziałam, że kiedy dodam kilka znaczących dodatków, jak na przykład ocet balsamiczny, tymianek, sok z cytryny, to okaże się to jedno z najprzyjemniejszych śniadaniowych doznań. Talerz wylizany, a ja chcę więcej. Podejrzewam, że niedziela podobnie jak sobota rozpocznie się równie niezdrowo, a jednocześnie niesamowicie pysznie.
[dropshadowbox align=”center” effect=”lifted-both” width=”230px” height=”” background_color=”#ffffff” border_width=”1″ border_color=”#be9656″ ]Tosty francuskie z karmelizowanym rabarbarem i truskawkami[/dropshadowbox]
Składniki:
Tosty:
- 3 kromki grubo pokrojonego chleba
- 2 jajka
- pół łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 4 łyżki mleka
- 1 łyżka brązowego cukru muscovado
- 1 łyżka białego cukru
- pół łyżeczki imbiru
- 2 łyżki masła
- kilka kropel oliwy z oliwek
Sos:
- 2 łyżki cukru
- 2 łodygi rabarbaru
- 1 szklanka truskawek
- 1 łyżka octu balsamicznego
- sok z połowy cytryny
- świeży tymianek
Sposób przygotowania:
W głębokim talerzu lub misce roztrzepać jajka wraz z mlekiem, ekstraktem z wanilii, cynamonem, imbirem, cukrem muscovado i białym cukrem. Kromki chleba namoczyć w roztrzepanych jajkach. Ja moczę je dosyć długo i dokładnie – zależy mi na tym, żeby nasiąkły jak najbardziej. Tosty są wtedy o niebo lepsze.
Na patelni rozgrzać masło wraz z kilkoma kroplami oliwy i ostrożnie przełożyć na nią namoczone kromki chleba. Tosty smażyć na średnim ogniu przez około 3 minuty z każdej strony. UWAGA – lubią się dosyć niezapowiedzianie przypalać – nie spuszczajcie ich z oka. Mają nabrać pięknego, złocistego koloru.
Na patelnię wsypać cukier i obrany oraz pokrojony rabarbar. Chwilę podsmażać – unikajcie mieszania i zwracajcie uwagę na to, czy nic się nie przypala. Po chwili dorzucić truskawki, wlać olej balsamiczny i dusić to na średnim ogniu przez kilka minut, aż do pożądanej konsystencji i miękkości. Owoce powinny się rozpadać. Wyłączyć ogień i wlać do sosu sok z cytryny oraz przyprawić świeżymi listkami tymianku. Na koniec większe truskawki delikatnie zgniotłam drewnianą łopatką.
Gotowe tosty przełożyć na talerz i podawać z sosem.
Smacznego!
∗∗∗
Jeżeli ten wpis Ci się spodobał, bądź aktywnym czytelnikiem i wyślij go w świat za pomocą przycisków, które widnieją poniżej. Z góry dziękuję!
Karolina
24 maja 2016 @ 13:18
Świetne zdjęcia, a z rabarbarem wszystko jest taaakie pyszne :)
Weronika
21 maja 2016 @ 22:10
Jak zwykle piękne, smaczne i klimatyczne zdjęcia! A takie tosty to szczyt marzeń na weekendowe śniadanie – warto zrobić wyjątek od codziennych zdrowych śniadań :)
Ania Ulanicka
21 maja 2016 @ 21:10
Biały chleb zamienić na razowy, cukier na odrobinę miodu, do tego jogurt grecki i jest prawie zdrowo (co oczywiście nie znaczy, że mniej pysznie)! Masło niech zostanie, prawdziwe jedzenie jest w cenie. :)
Kasia Janeta |Wyspa Inspiracji
21 maja 2016 @ 12:59
Tosty to najlepsze śniadanie na świecie. Pieczone oczywiście na niemodnym teraz prawdziwym maśle. Pycha!
Young Wife
21 maja 2016 @ 12:27
Matko jedyna! Mogłabym takie śniadanie jeść codziennie! Wspaniałe!!!!