Dobrze jest, kiedy czujemy w sercu wdzięczność za to, jakich ludzi mamy wokół siebie, za możliwości, szanse i zdrowie.
Dobrze jest, kiedy poświęcamy swój czas ukochanym, kiedy nucimy ich ulubione piosenki, zaparzamy pyszną herbatę, piszemy „tęsknię” dwie godziny od rozstania.
Dobrze jest, kiedy kochamy bezwarunkowo, kiedy potrafimy w odpowiednim momencie ugryźć się w język i kiedy nie ranimy. Nikogo.
Dobrze jest, kiedy czujemy się bogaci, bo mamy przecież życie. Życie! Największy dar, jaki można sobie wyobrazić. Najcenniejszy prezent. Życie… Mamy je, cieszymy się nim podczas, gdy inni o nie walczą z determinacją wypisaną na twarzy i obezwładniającym strachem, że mogą je stracić.
Dobrze jest, kiedy spoglądamy na niebo i dostrzegamy gwiazdy, dla innych niezauważalne.
Dobrze jest, kiedy marzymy, tęsknimy, kochamy. Kiedy pracujemy, mamy nadzieję, płaczemy. Kiedy pytamy, odpowiadamy, szanujemy siebie nawzajem. Kiedy patrzymy prosto w oczy, ściskamy czyjąś dłoń, otulamy się zapachem czyichś włosów.
Dobrze jest, kiedy planujemy, mamy cele, osiągamy je i nie osiadamy na laurach.
Dobrze jest, kiedy wyzwalamy w sobie energię, kiedy czujemy motywację i inspirujemy.
Dobrze jest, kiedy potrafimy słuchać naszego ciała, pić dużo wody, ćwiczyć, wysypiać się, odpoczywać, zbierać siły, walczyć.
Dobrze jest, kiedy mówimy najbliższym, jak ważnymi są dla Nas osobami. Kiedy potrafimy ich mile zaskoczyć, podać śniadanie, cieszyć się ich szczęściem.
Dobrze jest, kiedy zaśmiewamy się do utraty tchu, kiedy zaparzamy prawdziwą kawę i wtulamy się do ukochanych ramion z ulgą wymalowaną na twarzy.
Dobrze jest, kiedy oddychamy głeboko, aż do zawrotów głowy, kiedy patrzymy i widzimy, kiedy słuchamy i słyszymy.
Dobrze jest – po prostu – czuć życie.
[dropshadowbox align=”center” effect=”lifted-both” width=”250px” height=”” background_color=”#ffffff” border_width=”1″ border_color=”#be9656″ ]Owsianka z mleczkiem kokosowym, bananem i granatem[/dropshadowbox]
Składniki:
- 1 szklanka mleka
- ½ szklanki mleczka kokosowego
- ½ szklanki płatków owsianych
- 1 banan
- ¼ granatu
- 1 łyżeczka nasion słonecznika
- 1 łyżeczka miodu
Sposób przygotowania:
Mleko i mleczko kokosowe zagotować, wsypać płatki, zmniejszyć ogień do minimum i gotować przez ok. 8 min. Słonecznik uprażyć na patelni (kilkanaście sekund wystarczy), banana obrać, z granatu wydobyć pestki. Gotową owsiankę przełożyć do miseczki, wkroić banana, wsypać pestki granatu i słonecznika i dodać miód.
Smacznego!
∗∗∗
Jeżeli ten wpis Ci się spodobał, bądź aktywnym czytelnikiem i wyślij go w świat za pomocą przycisków, które widnieją poniżej. Z góry dziękuję!
Healthy Life Connoisseur
17 lutego 2016 @ 10:10
Kocham kokos i banana! Muszę spróbować. Powiedz tylko czy wykorzystujesz mleczko kokosowe z puszki czy z kartonu?
Ada
16 lutego 2016 @ 18:47
A miałam właśnie w planach poszukac jakiegoś przepisu na dobrą owsiankę ;) Wypróbuję ;)