Jeżeli myślicie o szybkich obiadach, to ile czasu jesteście w stanie na nie poświęcić? Dla mnie obiad w 30 minut to istny raj. I tak, 30 minut to również w moim słowniku oznacza ekspresowo. Żeby zjeść coś zdrowego i domowego, niekoniecznie musimy stać w kuchni kilka godzin. Jestem tego żywym dowodem – nie mam teraz czasu na wymyśle potrawy, na które trzeba poświęcić pół dnia. Kocham tak spędzać czas, ale czasem trzeba pójść na kompromis. Nie chcę też jeść czegokolwiek, byleby tylko zapchać żołądek. Zdrowa kuchnia to dla mnie ważny aspekt w życiu, na pewno już o tym wiecie.
Przez większość czasu staram się jeść rozsądnie, ale w grę wchodzą tylko pyszne dania. Nie zmuszam się nigdy do zjedzenia czegoś, czego po prostu nie lubię, na co nie mam ochoty. Na moje szczęście to dosyć łatwe, bo ja kocham zdrowe produkty. Kasze, ryże, ciemne makarony, wyroby na ciemnych mąkach, ogromne ilości warzyw i owoców – to dla mnie naturalne jedzenie. Nie zmuszam się do takiego stylu życia, nie widzę problemu w zdrowych zamiennikach – mi po prostu to wszystko smakuje. A fakt, że bardzo urozmaicam codzienne dania i używam do nich ogromnych ilości przypraw sprawia, że nie ma tu miejsca na nudę.
Wracając do ekspresowych dań, co powiecie na obiad, który można przygotować w czasie gotowania się na przykład kaszy gryczanej, czyli w jakieś 15 minut? Na jednym palniku nastawiacie kaszę, na drugim przygotowujecie warzywa, na trzecim smażycie jajko, a na czwartym gotujecie fasolkę. Podajecie obiad domownikom 20 minut po tym, jak weszliście do kuchni. Fajnie, co?
Moja dzisiejsza propozycja – cukinia i papryka w passacie, jajko, fasolka i kasza gryczana. 20 minut i cześć!
[fb_button]
[dropshadowbox align=”center” effect=”lifted-both” width=”290px” height=”” background_color=”#ffffff” border_width=”1″ border_color=”#be9656″ ]Cukinia i papryka w passacie, jajko, fasolka[/dropshadowbox]
Składniki:
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 cukinia
- 1 papryka
- 1 łyżeczka słodkiej papryki, oregano, bazylii, curry
- 0,5 łyżeczki ostrej papryki, imbiru
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 0,5 szklanki passaty
- sól, pieprz
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Dodatkowo:
- 250 g fasolki mrożonej (zielonej lub żółtej)
- jajka (ilość wedle potrzeb)
- sól, pieprz, płatki chili
- kilka kropel oleju z pestek dyni
- 150 g kaszy gryczanej/ryżu
Sposób przygotowania:
Cebulę pokroić w kostkę, czosnek w plasterki, wrzucić na rozgrzaną patelnię z oliwą. Podsmażać 2 minuty. Cukinię i paprykę umyć, pokroić na mniejsze kawałki i dodać do pozostałych składników. Smażyć na średnim ogniu przez ok 5 minut. Dosypać wszystkie przyprawy, wlać ocet balsamiczny, passatę, doprawić solą i pieprzem, wymieszać, doprowadzić do wrzenia i odstawić z ognia.
Fasolkę ugotować w osolonej wodzie. Jeszcze gorącą skropić olejem z pestek dyni, doprawić do smaku solą, pieprzem i płatkami chili.
Jajko usmażyć wedle własnych upodobań. Rozlewające się żółtko jest bardzo wskazane :)
Podawać z ulubionymi dodatkami – kaszą, ryżem, ziemniakami.
Smacznego!
∗∗∗
Jeżeli ten wpis Ci się spodobał, bądź aktywnym czytelnikiem i wyślij go w świat za pomocą przycisków, które widnieją poniżej. Z góry dziękuję!
Nathallae | nathallae.pl
3 marca 2017 @ 20:37
Wygląda apetycznie!:)
themomentsbyela.pl
2 marca 2017 @ 09:20
Przepyszne zdrowe danie i do tego bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Super.
http://www.themomentsbyela.pl