Mogłabym założyć bloga i pisać na nim tylko o plackach, placuszkach, pankejkach, racuszkach itd. Tak bardzo lubię je przygotowywać, że doszłam do momentu, w którym robię to z zamkniętymi oczami. Lubię poszukiwać nowych smaków, zamienić mąkę lub wymieszać ze sobą różne jej typy. Dodać czekoladę, otręby, banana. Czasem polać syropem klonowym, czasem sosem owocowym lub posmarować najzwyczajniej w świecie miodem, że o nutelli już nie wspomnę. A to na mleku, maślance albo jogurcie. Niby zwykłe placuszki, a ile możliwości.
Dziś proponuję Wam kolejną smaczną i zdrową wersję. Placuszki pełnoziarniste z bananem w środku i ulubionymi owocami na wierzchu. Cukier możecie spokojnie zamienić na miód – sama się zastanawiam, dlaczego tego nie zrobiłam. Ale było już za późno, żeby to naprawić. Zresztą nie przesadzajmy, taka ilość cukru na tyle placków, to nie jest jeszcze żadna tragedia. A wychodzi ich sporo – spokojnie wykarmicie nimi całą rodzinę w pewny leniwy, rodzinny, niedzielny poranek.
Jeżeli macie ochotę na inne wersje, wystarczy, że wpiszecie w wyszukiwarkę bloga słowo „placuszki” i wyświetlą Wam się moje propozycje. Jest z czego wybierać – zaufajcie mi.
[fb_button]
[dropshadowbox align=”center” effect=”lifted-both” width=”310px” height=”” background_color=”#ffffff” border_width=”1″ border_color=”#be9656″ ]Placuszki pełnoziarniste z bananem i owocami[/dropshadowbox]
Składniki:
- 2 jajka
- 1/3 szklanki oleju
- 1 szklanka maślanki
- 1 dojrzały banan
- szczypta soli
- 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 1 łyżka otrębów owsianych
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody
- 1 łyżka cukru
Sposób przygotowania:
Jajka, olej i maślankę dokładnie wymieszać. Banana obrać, rozgnieść widelcem i połączyć z mokrymi składnikami. Dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z otrębami, proszkiem do pieczenia, sodą, solą i cukrem. Zmiksować do połączenia się składników.
Wykładać ciasto na nieprzywierającą patelnię, formować placuszki i piec na średnim ogniu przez ok. 2-3 minut, aż do pojawienia się charakterystycznych bąbelków na powierzchni. Następnie przewrócić na drugą stronę i piec jeszcze ok. 1 minuty.
Placuszki podawać z ulubionymi dodatkami i owocami.
Smacznego!
∗∗∗
Jeżeli ten wpis Ci się spodobał, bądź aktywnym czytelnikiem i wyślij go w świat za pomocą przycisków, które widnieją poniżej. Z góry dziękuję.
Kiczix
28 stycznia 2017 @ 09:20
No i przepadłam, robię je za chwilkę :D Tylko mąkę musze podmienić, bo przeszukałam całą szafkę i pełnoziarnistej brakuje :)
Ola Liszewska (Pikos)
25 stycznia 2017 @ 21:57
Czy maślankę można zamienić na mleko? Chętnie bym zjadła takie placuszki, ale aktualnie zapach maślanki odrzuca mnie na kilometr. Zobaczyłam ten przepis na Twoim ig i musiałam tu zajrzeć za nim :)
Jola Piasta
26 stycznia 2017 @ 11:00
Ola, jasne, że można! Maślanka dodaje puszystości, ale równie często przygotowuję placuszki na mleku i wychodzą przepyszne! ;)