Skip to content
Menu
0
Twój koszyk jest pusty

Zupa cebulowa

Najłatwiejsza na świecie jest zupa cebulowa. Na dobrą sprawę do jej przygotowania potrzebne są trzy główne składniki. TRZY! I gotowe. Przepyszna, sycąca, łatwa i tania. Dodatkowo nie czuć w niej…smaku cebuli. Czego chcieć więcej?

Zupa cebulowa to jedna z Naszych ulubionych zup. Jest tak prosta w przygotowaniu, że mogłabym ją robić co drugi dzień. Wiąże się z nią historia przyjaźni z Kobietami mojego życia. Pamiętam, jak na jednej z pierwszych babskich nocek, kiedy dopiero wszystkie się tak naprawdę lepiej poznawałyśmy, przyjaciółka, u której nocowałyśmy przygotowała zupę cebulową. Wszystkie bez wyjątku zakochałyśmy się w niej (i przyjaciółce, i zupie) bez pamięci. Przy KAŻDYM kolejnym dłuższym posiedzeniu, zupa cebulowa była główną bohaterką na stole. Do tej pory w ten sposób celebrujemy wspólne spotkania. Nie zliczę, ile litrów tych cudowności przewinęło się przez nasze żołądki!  Jest jeszcze jedno danie, które ZAWSZE przygotowujemy z dziewczynami, ale o tym kiedy indziej. Postanowiłam po kilku razach przygotować ją w domu. Biorąc pod uwagę fakt, że mój, jeszcze wtedy, narzeczony nie znosił cebuli, byłam w delikatnym stresie. Powiedziałam, że dopiero po obiedzie dowie się, co tak naprawdę jadł. Patrzyłam na Niego z ciekawością, kiedy dosłownie pochłaniał kolejne łyżki gorącej pyszności i już wiedziałam, że mogę się rozluźnić. Widok jego miny był bezcenny, kiedy dowiedział się, że w zupie jest nieprzyzwoita ilość cebuli. Od początku sposób jej przygotowania ewaluował i doszłam do momentu, kiedy faktycznie jestem zadowolona z efektów.

zupa cebulowa

Składniki:

  • 1 kg obranej cebuli
  • 4 ząbki czosnku
  • 0,5 szklanki białego wina wytrawnego
  • 1,5 l bulionu domowego
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  •  1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 2 łyżki masła
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  • ok. 120 g sera żółtego
  • chleb/bułka/bagietka na grzanki

Sposób przygotowania:

Obieram cebulę i kroję ją w kosteczkę. Na patelni rozgrzewam masło z oliwą, po czym wrzucam cebulę. Smażę ją na średnim ogniu 30-40 minut, aż się skarmelizuje, czyli pozbędzie się goryczy, jednocześnie nabierając słodkości i mocno ciemniejąc. Po tym czasie wyciskam do cebuli czosnek, dodaję zioła, ocet balsamiczny i smażę pół minuty, uważając na to, żeby czosnek się nie zrumienił. Dolewam wino i pozwalam, żeby częściowo odparowało – trwa to jakieś 2-3 minuty. W końcu zalewam całość bulionem i gotuję wszystko przez około 30 minut pod całkowitym przykryciem. Dodaję sól, pieprz. Bagietkę kroję na kromki i opiekam na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C. Przelewam zupę do kilku żaroodpornych naczyń lub do jednego dużego naczynia, układam na powierzchni grzanki i posypuję całość obficie startym serem. Zapiekam wszystko w piekarniku do momentu całkowitego stopienia się sera.

Moje rady:

  • możecie kombinować z gęstością zupy, zwiększając lub zmniejszając ilość bulionu;
  • tę zupę robię zazwyczaj w poniedziałki albo wtorki, ponieważ korzystam z niedzielnego rosołu;
  • smażcie cebulę DŁUGO, dopiero wtedy nabiera ona specjalnego aromatu, który jest kluczem do idealnej zupy cebulowej;
  • starajcie się nie przyrumieniać cebuli;

zupa cebulowa

Udostępnij:

Komentarze

16 komentarzy

  1. Proste i szybkie gotowanie z Multicookerem Redmond | Jaidom.pl – Informacje
    1 grudnia 2015 @ 10:14

    […] ze sprawdzonego przepisu, a czas jej przygotowania o połowę krótszy. Przepis znajdziecie tutaj (w mojej wersji bez […]

    Reply

  2. Nika
    28 października 2015 @ 15:11

    Jestem wegetarianka… Czy wystarczy bulion warzywny nabyty w supermarkecie? :D

    W dziecinstwie coicia mnie raz uraczyla zupa cebulowa i byla…. blee, nie chce mi sie wspominac. Chce jednak sie skusic i wyprobowac Twoj przepis, poniewaz zupawyglada tak apetycznie <3

    Reply

  3. EwelinaOblocka
    6 lutego 2015 @ 11:29

    Dziękuję za przepis! Na pewno skorzystam, bo już wiele razy się do niej czaiłam :)

    Pozdrawiam, Ewela :)

    Reply

  4. Veronique228
    5 lutego 2015 @ 20:14

    Takiej jeszcze nie jadłam, musze kiedyś spróbować :)

    Reply

  5. Blog To Wake Up Baby
    5 lutego 2015 @ 11:32

    Zupa cebulowa już za mną „chodzi” od jakiegoś czasu, ale nigdy nie gotowałam jej sama. Dzięki za przepis! :)

    Reply

  6. lifemaniaczka
    3 lutego 2015 @ 22:24

    Nigdy jeszcze nie próbowałam takiej zupy a muszę przyznać, że to co napisałaś i te zdjęcia zachęciły przemawiają za tym abym wreszcie jej spróbowała. To, że warto ją zrobić gdy zostanie rosół z obiady jest cenną radą bo znacznie skraca czas przygotowania zupy:)

    Reply

  7. Ania Legenza
    3 lutego 2015 @ 17:51

    Raz robiłam, ale chyba zioła prowansalskie to nie mój smak, albo zwyczajnie dałam ich za dużo. Chodzi jednak za mną zrobienie jej ponownie, więc wtedy skorzystam z Twojego przepisu :)

    Reply

    • Jola Piasta
      4 lutego 2015 @ 14:00

      Aniu, tak naprawdę zioła możesz pominąć, albo dać ich tylko szczyptę – to mój dodatek, ponieważ bardzo lubię ich aromat. Powodzenia ;)

      Reply

  8. Mrslifestyle.pl
    2 lutego 2015 @ 20:49

    Nigdy nie jadłam tej zupy, nigdy wcześniej nie czułam się tak zachęcona do jej zrobienia. Muszę jedynie wykorzystać mojego faceta do pokrojenia cebuli, bo kilograma chyba nie dam rady i zapłaczę się w kuchni :)

    Reply

    • Jola Piasta
      4 lutego 2015 @ 13:59

      Wykorzystuj ile się da :D Dzięki za miłe słowa ;)

      Reply

  9. Anita Adamczyk
    2 lutego 2015 @ 18:04

    uwielbiam cebulową ale z winem jeszcze nie robiłam, muszę spróbować następnym razem wg twojego przepisu

    Reply

    • Jola Piasta
      4 lutego 2015 @ 14:01

      Wino faktycznie dodaje smaczku całej potrawie ;) Jest bardziej charakterna.

      Reply

  10. Magdalena Sepczyńska
    2 lutego 2015 @ 15:13

    Wygląda bardzo smacznie. Może kiedyś się przemogę i zjem:-)

    Reply

  11. Małgorzata Poznańska
    2 lutego 2015 @ 14:53

    Wygląda smakowicie :)

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *